Att kunna belöna sin hund med lek ger ytterligare en dimension till träningen, speciellt när vi tränar moment som ska vara fartfyllda. Men det vill till att leken verkligen är både uppskattad och konfliktfri för att den ska fungera bra som belöning!
Jag tar här kort upp vilka lekregler som är lämpliga att hålla på, och hur man kan lösa olika problem för att få leken riktigt rolig för både dig och din hund.
Man kan leka med sin hund på väldigt många olika sätt. Olika hundar (och ägare) har olika preferenser, jag tycker att det är väl värt att använda fantasin och börja testa. Mina egna hundar har t ex väldigt skild smak. Popsy föredrar "enkla" nöjen (för mig) som att jaga en kastad leksak, leta efter en gömd leksak, eller kampa med sagda leksak. Mårran är mer intresserad av att leka med mig, att springa och skutta tillsammans eller brottas försiktigt. Båda går igång ordentligt på "förbjudna leksaken", dvs att de ska vänta på min signal för att få kasta sig över leksaken som jag retas med. Andra hundar jag känner gillar en bit fårskinn i ett långt snöre, att få leka med mattes jackärm, söka efter en burk med godis, eller få lov att hoppa upp på mattes axlar och slicka ansiktet.
Eftersom vi ofta får upp hunden i en hög aktivitetsnivå under leken, så tycker jag att det är viktigt att hålla på tre grundregler redan från början:
Aldrig någonsin. Om hunden tar oförsiktigt så upphör leken direkt, var konsekvent med detta redan från valptiden. Kom ihåg att hunden inte menar illa, den blir bara upphetsad och oförsiktig, och bli inte arg på den.
Du kan träna detta genom att härma hur syskonen reagerar i valplådan: ge till ett gällt skrik när hunden råkar bita i din hand. Försök hålla din hand stilla! Du vill inte trigga ytterligare lekbeteende genom att rycka åt dig handen. De flesta hundar reagerar instinktivt med att bli lite förskräckta, förstärk genom att hunden får "trösta" dig genom att slicka dig och vara nära. Rör dig sakta, prata lugnt och lågmält. Stoppa undan leksaken, ta en paus, och återuppta leken senare på dagen.
Grundtanken är att hunden endast får fortsätta leka så länge den har koll på dina händer .
Det blir en dålig avslutning på leken om hunden inte vill lämna ifrån sig leksaken och du behöver använda ett skarpt kommando (eller försöka bända upp hundens mun), och ännu värre: den lär sig bara att hålla leksaken ännu hårdare nästa gång.
Börja träna med ett föremål som din hund inte tycker är så roligt. Ge hunden föremålet. När den självmant släpper säger du "loss", klickar, och belönar med en godisbit. Upprepa tills hunden släpper direkt när du säger "loss".
Utöka genom att jobba med två föremål, båda halvroliga. Ge hunden det ena föremålet. Säg "loss", klicka när hunden släpper, belöna med att den får ta det andra föremålet. Säg "loss", klicka när hunden släpper, belöna med godis. Upprepa, växla mellan att belöna med föremål eller godis beroende på hur upphetsad din hund blir. Om hunden inte släpper när du säger "loss", lämna den och gå och lek med ditt eget föremål. Vill den fortfarande inte släppa? Säg "OK tråkmåns, lek själv då" och lämna den helt och hållet. Den enda vägen till fortsatt byteslek är att släppa på "loss".
Höj svårighetsgraden för hunden genom att använda mer attraktiva leksaker ELLER börja kasta leksaken som belöning ELLER låta hunden kampa lite som belöning. Inte alla tre på en gång!
Grundtanken är att hunden lär sig en struktur: att släppa på "loss" leder till något ännu roligare. Att inte släppa leder till slut på leken.
En hund med ett starkt föremålsintresse kan mycket väl tycka att det är toppen att få springa iväg själv med leksaken, och leka den för hunden fantastiska leken "du kan inte ta mig". Beroende på hur befäst detta är så är det ett par saker du måste göra till rutin:
Oftast fungerar det bättre att sätta sig på huk eller lägga sig ner och lugnt kalla på hunden, eller att be den sitta eller ligga och stanna kvar tills du kommer fram. Plocka fram värsta tålamodet, din hund gör inte detta för att reta och irritera dig, utan antingen för att den tror att det är en rolig lek, eller också för att den vet att du brukar bli irriterad och det gör att den tar till lek och undvikande beteenden för att på hundspråk lugna ner dig.
Om du har en träningskompis med hund brukar det vara VÄLDIGT effektivt att ägna all sin uppmärksamhet åt den andra hunden och ge den massor av godis när din hund sticker med leksaken.
Många hundägare upplever ett omvänt problem: deras hundar är ointresserade av lek och föremål. Forskning tyder på att mycket av lek och föremålsintresset grundläggs under valpens allra första tid, redan i valplådan. Om uppfödaren inte stimulerar detta intresset kan det för vissa hundar vara svårt att bygga upp ett lekintresse senare i livet. Svårt - men inte omöjligt!
Den första lösningen är att bygga upp leken som vilket beteende som helst. Shejpa fram leken helt enkelt! Är du klickertränare så har du redan märkt att beteenden som shejpas fram (dvs att man bygger upp beteendet i små, små steg med belöning för varje steg i rätt riktning) blir beteenden som hunden helt enkelt gillar att utföra. Leken är inget undantag. Belöna lek med godis, du får det du förstärker! Den andra lösningen, om du har en hund med ett mediokert men ändå tydligt lekintresse som du vill förbättra, är att under en period endast belöna med lek. Det betyder att du behöver träna enkla saker som hunden redan har bra koll på, det du EGENTLIGEN tränar är att kunna belöna med lek. I början kan det kännas ganska segt, men helt plötsligt brukar hundarna bli betydligt mer intensiva i leken och uppskatta leken på ett nytt sätt. Jag har ingen bra förklaring, jag kan bara konstatera att jag sett det fungera.
Den tredje lösningen är att helt enkelt koppla på fantasin och utnyttja och utveckla det din hund redan gillar. Man kan göra avancerade matleksaker, utnyttja figuranter, använda trix som hunden tycker är roliga, och kombinera hur som helst.
Det finns vissa saker som för mig är kännetecken på en bra och funktionell lek:
Ut och lek med din hund, upptäck glädjen i leken!