Det finns två anledningar till att en hund drar i kopplet: antingen vill den komma till något, eller så vill den komma från något. Gemensamt för båda är att hunden inte vill vara vid din sida.
Vi hundägare är otroligt duktiga på att lära våra hundar att dra. Varje gång du tillåter din hund att komma framåt genom att dra, lär du den att det lönar sig. För många hundar är kopplet en välsignelse som tillåter dem att ha koll på var matte / husse finns utan att behöva titta efter. Vissa hundar ser det tom som sitt jobb att dra runt sin ägare på en daglig promenad...
En stor anledning till att hunden inte vill vara vid din sida är helt enkelt att du är tråkig.
Tittar man på två hundkompisar som är ute tillsammans så kan man se dem nosa rätt på sorkhål, gräva lite, äta gräs, jaga kaniner, kissa på samma fläck, leka tafatt eller brottning, alltid tillsammans. De har hela tiden koll på vad den andra gör, för tänk om den hittar något roligt!
Precis så bör du göra med din hund. Om du ser till att hitta kul aktiviteter på promenaden så blir du mer värd i din hunds ögon - det lönar sig ju att vara hos dig! Både spontankontakten och inkallningen kommer att bli bättre, din hund kommer ogärna att lämna dig om du helt plötsligt ”hittar” en skattgömma med köttbullar som du roffar åt dig nästan allt av. En ouppmärksam hund mår också bra av att ägaren helt plötsligt ”försvinner” och måste sökas rätt på. Speciellt valpar som inte har hunnit bli så självständiga brukar se till att hålla koll på en olydig, smitande ägare!
De här aktiviteterna är roliga för dig som ägare likaväl som för din hund. Viktigt att tänka på är att inte försöka locka hunden att vilja vara med, du gör din grej och vill den vara med är det trevligt. Vill den inte vara med så prova något annat.
Tips: Se till att det händer saker oftare när hunden är vid din sida än när hunden är upptagen av något annat – vissa hundar ser sambandet ”ouppmärksam hund = rolig matte” och det är inte riktigt vad vi vill träna. Det ska löna sig allra mest att hålla koll på dig!
Att börja med halsband och koppelträning redan med en liten valp är att rekommendera. Det är inte rättvist att låta valpen dra dig runt dit den vill, om du inte vill ha det beteendet när den är stor och stark! Om valpen aldrig blir förstärkt (får komma dit den vill) vid fel beteende (dra i kopplet) utan konsekvent lär sig från början att det är slakt koppel som gäller när man vill något så är det så mycket enklare!
Eftersom hundar är mottrycksdjur (av naturen trycker tillbaka mot tryck) så börjar man med enkel halsbandsträning för att lära valpen ge efter för tryck istället för tvärt om. Kom ihåg: med en valp är korta, korta pass extra viktiga!
Jag tror att alla hundägare vill kunna gå ut med en hund som själv tar ansvar för att kopplet är slakt, och vet att det bästa sättet att få det den vill ha är att be om lov. Men hur kommer vi dit?
Vi kan slå fast att om det hade fungerat att rycka i kopplet så hade inga hundar dragit, och problemet hade dessutom varit betydligt mindre bland äldre hundar än unghundar. Så är inte fallet. Tvärt om verkar det som att hundarna blir okänsligare och okänsligare ju mer man rycker, och man behöver mer kraft eller smalare stryphalsband. Så en gång för alla: att lära hunden gå fint genom koppelryck må fungera för vissa, men inte den stora massan. Dessutom är det jobbigt för ägaren, och ofta stressande och smärtsamt för hunden.
Vad som däremot fungerar är att binda kopplet runt midjan så att man inte själv börjar dra tillbaka, och att stanna så fort hunden drar. Jag pratar om tvärstopp: ”drar du så kommer du inte en millimeter!”. Se dig själv som en oböjlig järnstolpe, så har du rätt mentala bild. Stå sedan helt stilla. Så fort hunden släpper efter så berömmer du, lockar hunden till dig, belönar när den är hos dig, och provar igen. Här jobbar vi inte bara med godis som förstärkning, utan helt enkelt också att hunden får fortsätta framåt. Så fort du rör dig så kommer hunden att kasta sig framåt igen, om från början. Beroende på hur envis din hund är och hur länge den har lärt sig att dra i kopplet, så kommer det till slut att gå in i hjärnan att den måste ändra sitt beteende om den vill komma framåt. När hunden börjar utveckla en viss förståelse för systemet räcker det att stanna när den drar och fortsätta gå när den ger efter, alltså att enbart jobba med fortsatt promenad som förstärkning. Jag ser det som att när hunden drar i kopplet trycker den på min ”off-knapp”, när den släpper efter går jag tillbaka till ”on”. En hund som vill framåt ser till att hålla mig i ”on”-läge
I början kommer man inte vidare långt, men hundar lär sig snabbt bara man är konsekvent.
I svåra fall kan man börja backa, eller helt sonika vända på klacken och gå på andra hållet så fort hunden börjar dra (man har då några stegs spelrum innan den är först igen). Prata inte med hunden när den drar, titta inte på den, låt den själv lista ut att reglerna har ändrats så lär den sig snabbare. När den på egen hand närmar sig din sida och blir mer följsam är det läge att berömma den, men den måste själv fundera ut vad som gäller för effektivast inlärning.
Vissa hundar svarar väldigt bra på att få komma tillbaka och ”hämta” sin ägare när denne har stannat. Efter ett tag så blir trycket runt halsen en signal att vända om och komma till ägaren, vilket kan belönas både med en godbit och fortsatt promenad.
Två saker är mycket viktiga: att du verkligen stannar distinkt och visar hunden att om den drar så tar kopplet slut, och att du är helt passiv tills hunden själv väljer att byta beteende från dra till det du söker.
Du får alltså INTE falla i fällan att locka på hunden eller på annat sätt påkalla dess uppmärksamhet när ni står still. Du måste vara passiv tills hunden agerar, annars är risken stor att du förstärker precis det du inte vill ha - dragandet.
Om du inte har tid eller lust att träna så bör du använda något av dessa hjälpmedel för att hindra att hunden förstärks för att dra. Hunden lär sig alltid, inte bara när vi tränar. Du kan naturligtvis också ha hunden lös!
Kombinationen stor hund - liten ägare är lätt något som resulterar i problem, just för att hunden rent fysiskt klarar av att dra iväg med ägaren. Jag använder huvudsakligen två hjälpmedel som ger bättre kontroll, att användas under en träningsperiod för att bryta en beteendekedja, eller resten av hundens liv beroende på hund och ägare.
En stadig sele som fungerar precis som en vanlig sele, med enda skillnaden att koppelfästet sitter mitt fram på bröstet. När hunden drar i kopplet vänds den automatiskt mot ägaren och förlorar sin ”drag-kraft” framåt. Kräver ingen tillvänjningsperiod, mycket snäll mot hunden.
VGW-bältet är mitt förstaval!
Halti, gentle leader, canny collar är de vanligaste varianterna, och de fungerar alla som grimman på en häst, d v s man sätter dem runt huvudet på hunden. När hunden drar vänds huvudet mot ägaren, och man får kontroll över situationen. Haltin brukar vara billigast. GL och CC är både dyrare och svårare att få tag på, men väl värda besväret eftersom kvalitén är bättre och de oftast är bekvämare (mjukare) för hunden. CC har koppelfästet vid nacken, och är därmed enklare att hantera med en liten hund.
Även om det kan se ”grymt” ut att sätta på hunden en grimma, så garanterar jag att det långsiktigt är mycket grymmare att låta hunden dra i ett halsband och kanske förstöra sina luftvägar.
Om du vänjer hunden lugnt och stegvis vid grimman och låter den föregå den roliga promenaden, blir den snart välkommen av din hund! Sätt gärna ett färgglatt band i nosremmen, så slipper du konstiga blickar.
Grimman har den fördelen att man antingen kan fästa kopplet direkt i grimman för maximal kontroll, eller också fäster man en rem mellan grimman och halsbandet och får ett "mellanting" mellan grimma och halsband.
Vänja hunden vid grimman steg för steg:
Om man vänjer hunden stegvis, med mycket belöning, och låter hunden bestämma takten brukar den gilla sin grimma. Försöker den trots allt ta av grimman med tassarna eller skrapa nosen mot något, är det bara att bryta lugnt genom att lyfta upp hundens huvud. Klicka och belöna ofta bara för att hunden går fint i sin grimma!
Båda dessa hjälpmedel bör kombineras med träning för bästa resultat. Om vi hindrar hunden att dra, måste vi också visa en att alternativet - att gå fint - lönar sig mera!
Ofta när man är ute så händer något som får hundens uppmärksamhet som vi inte kan tävla med: en katt eller kanin springer förbi, grannhunden dyker upp, en fasan flyger över stigen. Glömt är vårat godis, hunden har bara “framåt!” i huvudet. Hur konkurrerar man med detta?
Jag försöker se dessa tillfällena som fantastiska träningslägen: här har jag kontroll över något som min hund VERKLIGEN vill ha! Träningen är likadan: drar min hund kommer hon inte framåt. Men som belöning använder jag istället för godis precis det hon vill ha. Så fort hon ger efter och tar kontakt släpper jag fram henne till hunden (förutsatt att det är en kompis) / hålet i buskarna där katten försvann / snåret som fortfarande luktar fasan. Jag kan tom ge henne varsågod att jaga den där kaninen, om vi är på lämpligt område och den ändå är utom räckhåll.
Detta är ett exempel på ”Premacks princip”. I praktiken: att få lov att jaga kanin (under kontrollerade former) verkar förstärkande på att gå fint i koppel, eller med andra ord: att gå fint i koppel kan belönas med att jaga kanin.
Jag kan bara konstatera att det fungerar utmärkt och varmt rekommendera att man ANVÄNDER störningarna i träningen istället för att undvika dem.